Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα «Η Διά Βίου Μάθηση στην Κόρινθο Πόλη που Μαθαίνει. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου», η οποία διοργανώθηκε από την Κόρινθο Πόλη που Μαθαίνει και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Τζιμογιάννης. Όλοι τους, καθώς και η Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης του Δήμου Κορινθίων κα Μαρίνα Ραντίτσα, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν το πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας της Κορίνθου Πόλης που Μαθαίνει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τόνισαν τη σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας για την ενίσχυση της Διά Βίου Μάθησης.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Alex Howells, μέλος της Συντονιστικής Ομάδας του Δικτύου της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν, ο οποίος αναφέρθηκε σε σχετική διεθνή έρευνα της UNESCO για τη συνεργασία των Πανεπιστημίων με τις Πόλεις που Μαθαίνουν και τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία. .
Η δεύτερη συνεδρία της ημερίδας περιλάμβανε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που αφορούσε τη διερεύνηση και την εφαρμογή της Διά Βίου Μάθησης σε μια Ελληνική Πόλη που Μαθαίνει. Τη συζήτηση συντόνισε ο Σύμβουλος του Δημάρχου Κορινθίων για τις Πόλεις που Μαθαίνουν κ. Γιώργος Μπαγάκης και σ’ αυτήν συμμετείχαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κουλαουζίδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και το πρώην στέλεχος του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν κ. Κωνσταντίνος Παγκράτης. Στο στρογγυλό τραπέζι τέθηκαν τρία ερωτήματα: (α) Τι είναι η Διά Βίου Μάθηση και πώς μπορεί να βελτιωθεί στη χώρα μας; (β) Τι σημαίνει μια Πόλη που Μαθαίνει για τη χώρα μας και γιατί μπορούμε να θεωρήσουμε σημαντικό το Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO των Πόλεων που
Μαθαίνουν; (γ) Γιατί είναι σημαντική η συνεργασία του Πανεπιστημίου με μια Πόλη που Μαθαίνει;
Στις παρεμβάσεις επισημάνθηκαν προβλήματα στις αντιλήψεις και στις πρακτικές της Διά Βίου Μάθησης καθώς και οι σύγχρονες δυνατότητές της σε επίπεδο πόλεως, με σημαντικές αναφορές στις δυνατότητες που παρέχει η συμμετοχή μιας πόλης στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν.
H τρίτη συνεδρία συντονίστηκε από την κα Γαρυφαλιά Χριστοπούλου, Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορινθίων και αφορούσε “Το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Κορινθίων με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τη Διά Βίου Μάθηση”. Πραγματοποιήθηκαν δύο σύντομες παρεμβάσεις από τον κ. Πέτρο Γουγουλάκη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον κ. Γιώργο Μπαγάκη Σύμβουλο του Δημάρχου Κορινθίων για τις Πόλεις που Μαθαίνουν.
Στις παρεμβάσεις έγινε αναφορά στο δημοφιλές Σουηδικό Μοντέλο της Διά Βίου Μάθησης, με έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών, τον εθελοντισμό, και τη συνεργασία διαφορετικών κοινωνικών οργανώσεων με επιμορφωτικούς φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση σε εθνικό επίπεδο ενός τεράστιου αριθμού διαφορετικών κύκλων μάθησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
Περιεγράφηκαν επίσης οι βασικές αρχές του Μνημονίου για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης στη Διά Βίου Μάθηση στη Κόρινθο με τη βοήθεια μιας επιτελικής ομάδας υψηλού επιπέδου, εξωτερικών συνεργατών εντός και εκτός Ελλάδας, της τεχνογνωσίας του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Παγκόσμιου Δίκτυο της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν.
Άμεσοι στόχοι που αναφέρθηκαν είναι η χαρτογράφηση των φορέων Διά Βίου Μάθησης στην Κόρινθο με την διερεύνηση των φορέων Διά Βίου Μάθησης και την καταγραφή αναγκών τόσο των φορέων όσο και των πολιτών.
Η ημερίδα καταγράφτηκε και μπορείτε να την δείτε στο link:
https://www.youtube.com/watch?si=TpEe8GsxnLVSrvk9&v=mT3bz0q78VE&feature=youtu.be